Tips

Bli proffs på att nätverka!
Du vill utveckla din karriär. Du vill lära känna nya människor som kan hjälpa dig. Du vill börja nätverka. Det finns bara ett problem. Du har ingen aning om hur man gör. Då har du kommit till rätt plats! I denna artikel kommer vi lära dig allt för att du ska kunna gå från nybörjare till proffs på att nätverka! Vill du lära dig nätverka som proffsen behöver du bra läsa vidare. Låt oss börja.

Att börja nätverka:
Det första du måste göra för att bli bra på något är självklart att börja göra det. Det finns inget sätt som gör att du bli bättre på att nätverka om du inte är beredd att faktiskt göra det. Men självklart måste du inte börja med att träffa främlingar och prata med dem. Du kan börja med folk du redan känner, kanske någon på jobbet. Håll bara öronen öppna efter möjligheter som kan hjälpa dig i framtiden. Dessa fördelar kan till exempel vara lediga tjänster som arbetsgivaren inte har gått ut med till alla än. Detta kan till exempel vara en högra position på företaget
där du jobbar. Om du då ansöker innan de flesta andra känner till att positionen är ledig ökar chansen rejält att det blir du som får den. En annan sak som är bra med att prata med folk på din arbetsplats är du lär känna dem bättre och dem dig. De kanske rekommenderar dig till en tjänst senare vilket gör att du får den. Du kanske till och med lär känna några nya människor inom företaget du jobbar för. Om du känner personen som sedan ska intervjua dig för en tjänst bli upplevelsen garanterat mer avslappnad och bekväm. Kanske vill du inte jobba kvar på ditt jobb? Då måste du våga söka nya kontakter.

Söka nya kontakter:
Om du vill jobba inom en särskild bransch kan det vara bra att hitta ställen där du kan träffa personer inom branschen. Du kan självklart ha kvar ditt gamla nätverk men det kan ändå vara smart att söka nya kontakter. Om du känner många personer inom branschen du vill jobba i kan de kanske lägga in ett gott ord för dig. För att hitta dessa personer kan du till exempel kolla olika Linkedin grupper eller afterwork ställen där detta nätverk rör sig.

Bygga vidare:
Sedan måste du bara bygga vidare på ditt nätverk. Var rädd om dina kontakter, de är värdefulla. Om du inte träffat dem på ett tag kanske du borde boka in en lunch med dem? Se till att alltid hålla kontakten med personer i ditt nätverk. Annars kommer de att försvinna. Se till att skapa win–win situationer. Det är mycket troligare att någon är villig att hjälpa dig om de i sin tur är generösa med sin tid och sina kontakter. Du kan också dela med dig av kunskap som du har. Vill du ha hjälp måste du också vara bered att hjälpa andra. Det är så det fungerar.

Tips för dig som nätverkar!
Här följer nu en lista med några tips för hur du kan bli bättre på att nätverka och bygga upp ditt nätverk snabbare.
Lyssna istället för att prata. Du behöver inte berätta din livshistoria, i många fall är det faktiskt bättre att lyssna och ställa frågor. Kvalité över kvantitet. Visst är det bra att ha ett stort nätverk men det är bättre att ha rätt nätverk. Rätt personer är personer som du kan ha nytta av och som kan ha nytta av dig. Var inte blyg. För vissa är det här väldigt lätt och för vissa är det mindre lätt. Om du är blyg måste du ändå fortsätta försöka. Träning ger färdighet! Håll kontakten. Se till att fortsätta hålla kontakten även när du inte behöver ett jobb. Du vill inte verka som att du bara gillar någon om du behöver något.

Hur du får ut det mesta av ditt nätverkande!
Med dem tidigare tipsen kommer du kunna bygga ett nätverk relativt snabbt men vad är meningen med ett nätverk om du inte vet hur du ska använda det? För att få information från ditt nätverk måste du få dem att tänka på dig när dem får information. Ha därför modet att berätta vad du vill. Berätta inte hela din livshistoria men berätta gärna dina framtidsplaner. Chansen är att dina kontakter har både tips och råd som verkligen kan hjälpa dig. Kom bara ihåg att sedan följa upp detta. Berätta om dina framsteg och vad de har hjälpt dig med. Detta uppskattas verkligen av måna personer.
Följer du dessa råd så kommer du säkerligen få ett bra nätverk och du kommer veta hur du ska använda det på bästa sätt. Så ut med dig nu och nätverka!